Costumés in Bruges.

costumés in Brugge

Op initiatief van het Brugs HandelsCentrum (Shopping Brugge) met Piet Vanderyse, werd een groep Costumés van 35 deelnemers uitgenodigd voor één voor- en namiddag parade, doorheen het stadscentrum
op ZATERDAG 18 JANUARI 2020.

Dit initiatief werd voor de 1° maal in September 2015 genomen, de internationale groep "Costumés de Venise" in Brugge uit te nodigen naar aanleiding van de jaarlijkse Braderie van de Lange- & Hoogstraat.
Het succes en de vele positieve reacties op dit artistiek evenement leidde vanaf 2016 tot het organiseren van een jaarlijks Brugs Pré-Venitiaans Carnaval door de vzw Brugse Hotels (Discover Bruges) met Paul Asselman als grote bezieler.
De groep Costumés, nu onder de naam "Regards Vénitiens" kon in de laatste 4 jaar met een internationale afvaardiging de bruggelingen & toeristen bekoren.

Het Carnevale di Venezia (Carnaval van Venetië) is ongetwijfeld een van de beroemdste carnavals ter wereld. De prachtige kostuums en typische Venetiaanse maskers transformeren de stad op een magische manier. De glamour van dit alles laat je wensen dat je in een andere periode geboren was. Het evenement trekt jaarlijks ca. 3 miljoen bezoekers, waarmee dit het grootste evenement is in Venetië. De 2020-editie van Carnevale di Venezia vindt plaats van 8 tot 25 februari. Het evenement duurt traditioneel 12 dagen en eindigt 40 dagen voor Pasen.Je kan het carnaval jaarlijks bezoeken in de maanden februari/maart Het Venetië Carnaval is het grootste en belangrijkste Venetiaanse festival. Een mix van traditie, entertainment en geschiedenis in een unieke stad. Een festival dat duizenden mensen trekt uit de hele wereld.

Het evenement is heel oud en wordt gevierd vanwege de overgang van de winter naar de lente. Het feest begon in 1296. Venetie was toen een republiek. Een ambtenaar stelde een feestdag voor in het begin van de lente. Tijdens de regeerperiode van Napoleon is het Carnaval in Venetie afgeschaft. Na een onderbreking van bijna twee eeuwen werd de traditie van het carnaval herontdekt, eerder commercieel ingegeven als piek in het toeristisch laagseizoen. Sinds 1980 vindt het Carnaval ieder jaar plaats met succes. In de begin jaren van het festival waren maskers verboden in de stad, maar al snel was carnaval een evenement waar veel buitenlanders op af kwamen, waaronder prinsessen. Zij genoten anonimiteit door het dragen van een masker en konden zo geld besteden aan bijvoorbeeld gokken, theaters, alcohol, winkels, exotische dieren en ander vertier. Door het Venetiaanse masker was iedereen gelijk qua status. Over het algemeen wordt er op het festival een kostuum aangetrokken met een mantel en een masker. Op de pleinen en straten in Venetie zijn er allerlei straatartiesten die de toeristen vermaken. Er is echter niet veel meer over van het historische traditionele Carnaval in Venetië.Er is nu vertier voor jong en oud, afgestemd op een internationale publiek. Maar verborgen in enkele Venetiaanse panden zijn nog voorstellingen voor lokale Venetianen, zoals het vroeger was.

Voorsmaakje van défilé te Brugge